1. Guifi.net a Valls

2. Passos per connectar-se a la xarxa

3. Com sortir a internet a través del super-node Turba

4. Manteniment i aportacions dels supernodes HLV-Carme i Turba?

5. Usos de Guifi.net (Xarxa Guifi.net vs Serveis a Guifi.net)

6. Vols més informació? Contacta amb nosaltres

 

 1. Guifi.net a Valls

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions. És una xarxa oberta, lliure i neutral impulsada i mantinguda per les persones que es connecten i conformen aquesta xarxa. + informació: http://guifi.net/ca/que_es

Actualment, la zona del Camp de Tarragona, està orfe de nodes i surpernodes de Guifi.net, i a més, estem aïllats de la resta de la xarxa més extensa, situada a altres llocs de Catalunya.

capturaGuifiValls04032013

 

 

Mapes

Mapa Catalunya: http://guifi.net/ca/maps

Mapa Alt Camp: http://guifi.net/altcamp

Mapa Valls: http://guifi.net/ca/node/34105 (HLV-Carme)

 

 

 Des de HackLabValls, hem fet el primer pas per estendre la xarxa Guifi.net a Valls, i d'aquí, ja ha arribat a poblacions properes. Els primers super-nodes, estan situats al carrer del Carme i al Casal Popular la Turba; posteriorment la xarxa s'ha ampliat amb un nou super-node a la plaça del Blat, connexió amb nodes Guifi a Alcover, Rojals, Figuerola i diversos nodes a Valls entre la zona del portal nou fins a la Font de la Manxa aproximadament. Els super-nodes enllaçats entre ells conformen el tram de xarxa troncal de Guifi.net a l'Alt Camp i proveeixen cobertura a diversos punts de la vila i comarca.

El tram entre els super-nodes HLV-Turba i HLV-Carme és el primer tram de xarxa troncal de Guifi.net a Valls. El super-node HLV-Turba està dotat d'un servei de proxy, que proporciona servei d'internet als usuaris connectats. En un futur, aquest proxy serà federat a la xarxa Guifi.net, i proporcionarà una sortida a internet a tots els usuaris de la xarxa.

 2. Passos per connectar-se a la xarxa

 1. Crear el node a la web de guifi.net. Verificar sobre el mapa la visió amb el supernode més proper. Si és factible, creem l'enllaç amb el super-node més proper (posteriorment es pot editar).

 2. Adquirir una nanostation loco M5: http://landashop.com/catalog/nanostation-loco-mimo-airmax-p-1681.html (disponible també a altres proveïdors)

 3. Un cop ja tinguem l'antena, pujar al terrat o al lloc pròxim on hagi d'anar, i comprovar sobre el terreny quin super-node veiem amb millor senyal.

 4. Obtenir l'arxiu de configuració de l'antena amb el mètode un sol clic. En cas que no et funcioni, consulta'ns i et proporcionarem una còpia de configuració adequada. Informa't com contactar.

 5. Un cop configurada l'antena, ja podràs penjar-la i passaràs a formar part de la xarxa Guifi.net

Tutorial pas a pas de configuració: aquí

 3. Com sortir a internet a través del super-node Turba

Quan estigueu connectats al super-node Carme ja podreu sortir a internet a través del proxy situat al Casal Popular la Turba de Valls.

Un cop configurada l'antena, pots demanar-nos un usuari al proxy, contactant amb nosaltres o fent-nos una visita al hacklab (tots els  dimecres a les 8). T'informarem dels passos i configuracions necessàries per sortir a internet.

 4. Manteniment i aportacions dels super-nodes HLV-Carme i Turba?

Tota la infraestructura i muntatge dels super-nodes HLV-Carme i HLV-Turba ha estat aportat i finançat per HackLabValls. La connexió a internet és de 20 mb i és mantinguda pel Casal Popular la Turba.

L'antena de l'usuari que es connecta amb el super-node és propietat de l'usuari, amb la condició que el seu tram de xarxa podria servir per enllaçar a altres nodes, sempre i quan hi hagi acord entre els usuaris.

 •  I tot això com es financia?

HackLabValls som un col·lectiu autogestionat que no rep cap mena de subvenció. El finançament l'obtenim de col·laboracions individuals, entre col·lectius, organitzacions i petites empreses, sempre motivades per projectes informàtics i amb programari lliure.

Com a col·lectiu hem muntat i finançat la nostra infraestructura Guifi.net a la comarca.

Si ets un usuari de la xarxa i estàs connectat a través d'aquests super-nodes, passes a formar part del projecte d'aquest tram de xarxa; Així doncs per qualsevol problema que sorgeixi (algun aparell malmès, ampliacions, renovacions) s'haurà de sufragar entre tots els usuaris el cost que suposi i a ser possible donar un cop de mà :)

 •  i això qui ho manté?

Des del col·lectiu anem aprenent com gestionar la xarxa, preguntant, provant i fent-hi millores i canvis. No hi ha cap persona responsable, però tots som responsables de que tot funcioni.

Com a usuaris i propietaris del vostre petit tram de xarxa, us animem a aprendre com solucionar petits problemes o ajudar a altres usuaris. Tot i això, si tot va bé, ha de funcionar per si sol.

Per tant, si hi ha tallades del servei o altres inconvenients, és convenient que els propis usuaris del super-node informin dels problemes per les vies corresponents. Des del col·lectiu ho revisarem i arreglarem, però no hi haurà cap mena de compromís. No som un servei tècnic, ni disposem de temps per fer-ho. Tota ajuda serà benvinguda.

 5. Usos de Guifi.net (Xarxa Guifi.net vs Serveis a Guifi.net)

La xarxa Guifi és el camí que enllaça diferents usuaris. Disposa d'una gestió unificada via la web, i no hi ha cap administrador al que s'hagi de demanar permís. Per altra banda, els serveis a Guifi els ofereixen els usuaris que hi ha enllaçats. Els serveis que hi poden tenir cabuda son:

 • Servei de proxy (sortida a internet)

 • Transferència de fitxers

 • Veu sobre IP (telefonia)

 • Servidors multimèdia (jocs, radio, tv, streaming)

 • P2P intern

A Valls i l'Alt Camp ja disposem d'alguns serveis, consulteu els serveis disponibles. En aquest altre enllaç, trobareu tots els serveis llistats actualment a Guifi.net: http://www.guifi.net/ca/node/3671/view/services

 6. Vols més informació? Contacta amb nosaltres

Pots contactar amb nosaltres de les següents formes:

També pots fer un cop d'ull a la secció de documentació.

Back to Top